Je ziet ze de laatste tijd veel meer, steigerhout planken. Ze worden toegepast in het interieur met het maken van meubels, maar ze dienen ook als afwerking van een schuur. Dit multifunctioneel type hout is een heuse trend. Maar wat is steigerhout precies en hoe worden de steigerhout planken gemaakt?

Natuurproduct

Steigerhout is een echt natuurproduct. Het heeft een unieke uitstraling wat niet met elk type hout bereikt kan worden. Dit is ook een van de redenen waarom dit type hout zo vaak wordt gebruikt. Steigerhout planken zijn tegenwoordig ook in elke bouwmarkt te vinden. Een eigenschap van een natuurproduct is ook dat het blijft werken. Dit houdt in dat het hout door de jaren spleten en scheuren kan krijgen. Hieraan hoeft in principe niks gedaan te worden. Sterker nog, dit geeft juist karakter aan de schuur of meubels. Het hout zal niet veel werken wanneer het voor binnen wordt gebruikt. Mocht het hout buiten zijn gebruikt moet deze worden bewerkt. Dit kan bijvoorbeeld met een beits.

 

Waarvan wordt het gemaakt?

Steigerhout wordt gemaakt van dennenhout en dan wel het type vuren dennenhout. Dit type hout is van zichzelf erg grof en ruw. Nadat het is bewerkt tot planken heeft het een lichtbruine, beigeachtige kleur. Een ander kenmerk van dit type hout is dat het lange vezels heeft. Een groot voordeel van deze lange vezels is dat het hout erg sterk is en daarom ideaal voor steigerhout planken. De naam steigerhout komt voort uit het feit dat dit type hout daadwerkelijk werd gebruikt voor werksteigers. Door de krachtige eigenschappen kon er met een gerust hart op worden gestaan. Naarmate het hout ouder wordt veranderd de kleur naar een meer grijsachtige kleur. Daarnaast wordt het hout over de jaren ook al harder en steviger.

Voorbereiding van steigerhout planken

Ter voorbereiding van de toepassing van de steigerhout planken moeten ze goed uitgedroogd zijn. Wanneer het vochtgehalte in de planken nog te hoog is zullen ze erg snel kromtrekken. Dit is uiteraard erg vervelend wanneer je ze wilt gebruiken voor een tafel. Zoals hierboven besproken is het ook afhankelijk of de planken voor binnenshuis worden gebruikt of buitenshuis. Wanneer de planken buitenshuis worden gebruikt moeten ze extra worden behandeld. Dit kan met een beits of een goede lak. Hiermee zal de levensduur van een plank flink verlengd worden.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *