Een nieuwe bank, koelkast, mooie plant of likje verf. Soms ben je toe aan iets nieuws. Omdat het leuk is of omdat er iets kapot is. Een opgefrist interieur zorgt voor een happy home. Toe aan een nieuw inrichting? Denk dan niet alleen na over toffe nieuwe spullen, maar ook hoe je je inrichting kunt verduurzamen. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Want zo creëer je een fijne leefomgeving die ook nog eens goed voor het milieu én je portemonnee is.

Tip 1. Huishoudelijke apparaten

Wasmachine of koelkast kapot? Vervang je oude apparaat met een nieuwe die zuinig in gebruik is. Kijk goed naar het energielabel tijdens de zoektocht. Let vooral op het verbruik, aangegeven in KwH. Hoe lager dit getal, hoe zuiniger. Energiezuinige apparaten zijn dan wel iets duurder in aanschaf dan niet-zuinige apparaten, maar ze besparen een hoop energie en dus geld. Tegenwoordig kun je veel elektrische apparaten huren. Witgoed leasen is een goede optie als het financieel niet uitkomt om iets duurs te kopen. Zo ben je niet in 1x een hoop geld kwijt en kun je wel de meest duurzame apparaten gebruiken.

Tip 2: Duurzame lichtbronnen

Heb je een mooie nieuwe hanglamp gezien? Koop er dan ook meteen een ledlamp bij om erin te doen. A++ ledlampen zijn op dit moment de meest duurzame elektrische lichtbronnen. Om je een idee te geven; met zo’n ledlamp bespaar je zo’n 80%-90% energie ten opzichte van een gloeilamp of spaarlamp. Aardig wat en dus zeker de moeite waard.

Tip 3: Hout is goud

Kies liever voor hout dan kunststof. Bovendien heeft hout veel voordelen als je het vergelijkt met kunststof. Hout is natuurlijk, sterk, tijdloos en zorgt voor een warme sfeer. Let wel op dat het houten product dat je koopt op een milieuvriendelijke manier is gekapt en behandeld. Heeft hout het FSC- of PEFC-keurmerk? Dan zit je goed. Extra duurzaam hout? Koop tweedehands of gerecycled hout. 

Tip 4: Refurbished producten

Refurbished producten zijn gebruikte meubels of apparaten zoals wasmachines, banken en vaatwassers van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. Deze producten zijn schoongemaakt en kapotte onderdelen zijn vervangen. Eigenlijk zo goed als nieuw dus. Bovendien zijn refurbished producten een stuk goedkoper dan nieuwe producten en een stuk schoner dan tweedehands. Ook krijg je vaak garantie op een refurbished product. Dit krijg je op tweedehands producten niet.

Ga je voor een extra duurzaam interieur? Huur een refurbished apparaat. Veel witgoedmerken zoals Miele, Bosch en LG verhuren naast zuinige, nieuwe wasmachines, drogers en koelkasten ook refurbished exemplaren. Refurbished witgoedverhuur is slim. Want zo heb je geen hoge aanschafkosten en je haalt een zeer duurzaam apparaat in huis. Kortom; hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *