IJskoude wintermaanden kunnen zwaar zijn voor een gazon. Het is daarom belangrijk om aandacht aan het onderhoud te besteden, zodra het voorjaar aanbreekt. Onderhoud in de vroege lente zorgt ervoor dat het gazon weer gezond wordt en blijft. Een stralend mooi en gezond gazon is uiteindelijk toch wat elke tuinliefhebber nastreeft? Hoe je dat voor elkaar krijgt, kom je in dit artikel te weten. 

Waaruit bestaat voorjaarsonderhoud?
Als de winter voorbij is, hebben de koude en natte perioden zichtbare sporen achtergelaten op het gras. Het gazon ziet er slecht uit en heeft duidelijk jouw hulp nodig. Het is dus tijd voor actie, want alleen door nu onderhoud te plegen, kun je in de zomer straks genieten van een prachtig grasveld.

Verticuteer eenmaal per jaar
Als je het gras na de winter van dichtbij bestudeert, zie je waarschijnlijk veel mos en een dikke verstikkende laag vilt. Het mos moet uiteraard verwijderd worden. Voor het verwijderen kun je een verticuteerhark of een verticuteermachine gebruiken. De viltlaag reduceer je tot een normale dikte. Door het verwijderen en verdunnen, dringt er weer licht en lucht door tot de ondergrond. Voor de ontwikkeling van vers gras is het belangrijk dat dit gebeurt. Verticuteren is voor het gazon een heftige behandeling. Het is daarom beter om dit slechts een keer per jaar te doen. Het voorjaar of het najaar is daar het meest geschikt voor.

Graszaden zaaien op kale plekken
Als er is geverticuteerd, ziet het gazon er altijd een beetje sneu en kaal uit. De kale plekken kunnen het best met graszaad ingezaaid worden. Door onmiddellijk na het verticuteren de kale plekken in het gras te zaaien met graszaad, zorg je ervoor dat er geen onkruid op die plekken gaat groeien. Het is raadzaam om hetzelfde graszaad te kopen dat ook gebruikt is bij het aanleggen van de grasmat. Door met dezelfde variant te zaaien, wordt het een mooi geheel. Als je een andere aanschaft, zou je vreemde plekken in het gras kunnen krijgen. Denk er aan om de delen waar het nieuwe gras is ingezaaid voortdurend goed vochtig te houden. 

Gazon bekalken en bemesten
Bij grasonderhoud in het voorjaar hoort inzaaien, maar ook bekalken en bemesten zijn belangrijke acties. Gras groeit alleen op grond met een bepaalde zuurtegraad. Alleen dan neemt het gras de noodzakelijke voedingstoffen op uit de bodem. Door de aangebrachte kalk wordt de opname van de voedingstoffen verbeterd. De hoeveelheid kalk die gestrooid moet worden, hangt dan ook af van de zuurtegraad. Met een pH-bodemtest kan deze gemeten worden. Behalve door kalk te strooien, help je het gazon ook door het te bemesten. Door te bemesten worden de tekorten aan essentiële voedingsstoffen in het gras aangevuld. Het gras krijgt nu weer voldoende voeding om optimaal te kunnen groeien.

Maaien stimuleert groeiend gras
Gras begint te groeien als de bodemtemperatuur tussen de 5 en 8 °C is. Wanneer het gras gaat groeien, is het belangrijk om het regelmatig te maaien. Door te maaien wordt gras gestimuleerd breder uit te groeien. Het beste resultaat wordt bereikt door het gazon twee keer per week te maaien op 3 tot 5 centimeter lengte. Schimmels en onkruid krijgen op deze manier nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen, waardoor verse jonge grassprietjes wel een goede kans krijgen. Zorg voor een grasmaaier met vlijmscherpe messen. Scherpe messen leveren een strak resultaat!

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *