Een houtsoort die stevig en gemakkelijk te bewerken is, multiplex! In vele huizen mag deze houtsoort niet ontbreken, omdat het voor vele klussen binnenshuis gebruikt wordt. In de bouw gebruikt men multiplex erg veel voor het aftimmeren van wanden, vloeren en daken. Echter zijn dit niet de enigste toepassingen van multiplex. We kunnen multiplex namelijk ook uitstekend gebruiken voor het creëren van meubels en constructies binnenshuis. In dit blog zullen we je meer vertellen over de toepassingen en voordelen van deze houtsoort, multiplex!

Wat is multiplex?

Multiplex platen bestaan uit diverse verschillende lagen hout, die kruislings aan elkaar gelijmd zijn. In de meeste gevallen zijn er verschillende houtsoorten verwerkt in de lagen multiplex, waardoor er een unieke en sterke samenstelling ontstaat. Door de stevigheid van het hout, gebruikt men het hout veel voor aftimmerwerk, knieschotten, dagstukken, meubels en ook voor eventueel verpakkingsmateriaal. Echter zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden tijdens je klus! 

Verschillende toepassingen van multiplex

Multiplex is te gebruiken voor verschillende toepassingen. Wanneer je multiplex gebruikt voor een maquette, hoeft dit minder sterk te zijn dan bijvoorbeeld een meubel van multiplex. Om hier een onderscheid in te maken, is multiplex te verkrijgen in verschillende kwaliteitsklassen. Op basis van deze kwaliteitsklassen weet je precies welke multiplex platen je nodig zult hebben voor je klus!

Platen van multiplex zijn te onderscheiden in vier verschillende kwaliteitsklassen:

Klasse A: er mogen zich geen kwasten bevinden in de platen uit deze klasse.

Klasse B: hier mogen een minimaal aantal vaste kwasten zichtbaar zijn per m2.

Klasse C: er mogen zowel vaste als losse kwasten aanwezig zijn bij platen in deze klasse.

Klasse D: naast de vaste en losse kwasten mogen er bij de multiplex platen van deze klasse ook zachte kwasten aanwezig zijn.

Verschillende soorten hout in multiplex

Naast de verschillen in kwaliteitsklassen, zijn er ook verschillen te vinden in de houtsoorten die verwerkt zijn in multiplex platen. Zo zijn er multiplex platen te verkrijgen van berken, Russisch berken, populieren, hardhout en meer. Iedere plaat heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. 

Muliplex van berken zijn rustig van uiterlijk, vlak en ook erg gemakkelijk te zagen. De platen zijn perfect geschuurd en licht van kleur. 

Multiplex van vurenhout is voor geheel andere toepassingen te gebruiken. Multiplex van vurenhout is ideaal te gebruiken voor tijdelijke oplossingen, zoals het dichtmaken van een raamkozijn. 

Kies voor een plaat van multiplex plaat die voldoet aan jouw eisen, waarna je kunt starten met je klus. Succes met klussen!

 

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *