Als werkgever is het uiteraard prioriteit om te zorgen dat medewerkers op een veilige manier kunnen werken. Gebruik van de juiste materialen, letten op het logo van de ce markering en certificaten dragen hier aan bij. Daarnaast kun je als werkgever nog andere stappen ondernemen om risico’s op de werkvloer zo laag mogelijk te maken. Zo zorg je voor een veilige werkomgeving en een hogere werktevredenheid vanuit de werknemers. Ben je benieuwd hoe je een veiligere werkomgeving creëert? Lees dan meer in deze blog.

Branche

Welke maatregelen je kan treffen als bedrijf hangt natuurlijk sterk samen met de branche waarin je werkzaam bent. Voor sommige branches gelden namelijk extra wettelijk gestelde eisen waaraan je als bedrijf moet voldoen. Momenteel moet iedereen die die mogelijkheid heeft werken vanuit huis. Ook hier kan je maatregelen treffen die bijdragen aan een hoger werkcomfort. Een stoel die instelbaar is op de wensen van je werknemer of het verzorgen van extra schermen dragen hier al aan bij. In welke branche je ook werkzaam bent, communiceren met je medewerkers is essentieel in het verhogen van de veiligheidsrisico’s. Ga met ze in gesprek om er achter te komen waar zij mogelijke risico’s in zien.

Kritisch

Veilig werken gaat samen met een kritische blik naar de bedrijfsprocessen. Analyseer eerdere ongevallen of risico’s en leer hiervan. Met een kritische blik kan je er ook achter komen of er misschien meer opleiding of kennis nodig is. Deze nieuwe kennis kan worden behaald door trainigen en cursussen aan jou maar ook zeker aan het personeel. Er gaan kosten gebaat met het veilliger inrichten van een werkomgeving maar hier mag zeker niet op bespaard worden, het gaat immers om je personeel.

Certificaten

Als je de veiligheid op de werkvloer echt grondig wil aanpakken kun je dit het beste doen in samenwerking met een certificeringsbedrijf. Zij helpen je bij het verbeteren van processen en kunnen deze vervolgens belonen door middel van een certificaat zoals iso 45001. Voor het behouden van het certificaat zal je na het implementatieproces ook vervolgstappen moeten nemen om aan de eisen te blijven. Naast dat een certificaat positief bijdraagt aan de werkomgeving is dit ook een toevoeging voor (toekomstige) stakeholders van je bedrijf.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *