We doen er alles aan om inbrekers buiten de deur te houden en om de kans op gevaar zo klein mogelijk te maken. Toch zien we vaak dat men vergeet om erover na te denken hoe je een woning kunt beveiligen tegen bliksemschade. Het is natuurlijk ook niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, maar desondanks niet minder belangrijk. Zeker in Nederland, waar het weer zeer onvoorspelbaar is en er jaarlijks zo’n 250.000 blikseminslagen worden geteld. Hoe kun je een woning beveiligen tegen bliksemschade? We leggen het je graag uit. 

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen wanneer jouw woning niet tegen bliksem is beveiligd. We bespreken ze graag met je. 

Regel 1; Het is belangrijk dat je alle stekkers uit het stopcontact haalt van gevoelige elektrische apparaten. Zo kan een blikseminslag geen schade richten aan deze apparaten. 

Regel 2; Wanneer je de stekkers uit het stopcontact hebt gehaald, is het belangrijk dat je deze niet alsnog in de buurt van een stopcontact legt. De stroom kan dan namelijk alsnog overslaan op de stekker.

Regel 3; Wil je geen risico lopen? Haal dan voor de zekerheid alle stekkers uit het stopcontact.

Regel 4; Duik nog eens in de kleine lettertjes van je brandverzekering. Het is namelijk belangrijk dat deze ook schade dekt die door overspanning is veroorzaakt.

Regel 5; Ga nooit douchen tijdens onweer. Het stromende water kan de stroom namelijk geleiden, waardoor je zelf onder stroom kunt komen te staan.  

Een stapje verder

Het kan natuurlijk zijn dat je niet thuis bent wanneer het flink begint te onweren. Voor dit soort situaties kun je nog een stapje verder gaan, door het laten aanleggen van professionele bliksembeveiliging. Je kunt de woning op 2 manieren beschermen tegen bliksemschade, namelijk door het laten plaatsen van een bliksemafleider en door middel van een overspanningsafleider. 

Afhankelijk van directe of indirecte inslag

Afhankelijk van de soort bescherming kun je kiezen uit deze twee mogelijkheden. Een bliksemafleider zorgt voor externe bescherming, waarbij de bliksem door middel van de afleider naar de aarde geleid wordt. Een overspanningsafleider beschermd voor blikseminslagen die op afstand spelen. Stel dat een boom bij jou in de buurt wordt getroffen, dan kan de elektriciteit via de leidingen in de grond alsnog tot overspanning zorgen in het stroomnetwerk bij jouw thuis. De overspanningsafleider zorgt ervoor dat de elektrische overbelasting wordt afgeleid naar de aarde.  

Succes!

We wensen jou veel succes bij het beschermen van jouw woning tegen bliksemschade en hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel. Belangrijk is wel, dat je bliksembeveiliging altijd door een vakman laat plaatsen. Dit is geen klus dat je zelf even kunt doen. 

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *