Wellicht heb je een garagedeur die erg verouderd is. Dit is te zien aan de verf die loslaat of het slot wat aan vervanging toe is. Je vraagt jezelf af of het niet de hoogste tijd is om een nieuwe aan te schaffen. Er zijn – naast de vele modellen garagedeuren die op de markt verkrijgbaar zijn – ook diverse mogelijkheden voor wat betreft de materialen waarvan het deurblad wordt gemaakt. Maar welk materiaal kun je het beste kiezen? Daar gaan we in dit artikel nader op in.

Kunststof deurbladen

Deurbladen die van kunststof zijn gemaakt zijn goed betaalbaar, gaan lang mee en hoef je in principe niet te onderhouden (behalve dat je het deurblad zo nu en dan schoon moet maken) en isoleren goed. Een garagedeur met een kunststof deurblad heeft bovendien een moderne uitstraling en is daardoor zeer geschikt voor woningen die voornamelijk uit steen bestaan en een tuin met relatief weinig groen hebben.

Houten deurbladen

Hoewel houten deurbladen je woning een landelijke uitstraling geven en daarmee van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het totaalplaatje van je woning, liggen de prijzen vrij hoog. Bovendien moet je het materiaal relatief gezien vaak onderhouden en isoleert het minder goed dan een deurblad dat van kunststof is gemaakt.

Aluminium deurbladen

Aluminium deurbladen zijn qua eigenschappen vergelijkbaar met garagedeuren die een kunststof deurblad hebben. Kortom, deze materialen zijn in principe gelijkwaardig.

Stalen deurbladen

Garagedeuren met een stalen deurblad zijn relatief gezien duur, hebben regelmatig onderhoud nodig omdat het staal anders kan gaan roesten en zijn qua isolatiewaarde ongeveer gelijk aan een deurblad dat van hout is gemaakt.

Deurbladen en onderhoud

Het onderhouden van het deurblad van een garagedeur bestaat uit het schoonmaken van het materiaal en het zo nu en dan opnieuw verven of lakken. Daarbij is het belangrijk dat je het deurblad altijd eerst met water afspoelt, zodat eventueel vuil geen krassen kan veroorzaken op het moment dat je met een spons het oppervlak gaat schoonmaken.

De manier waarop je de garagedeur opent en sluit

Naast de materiaalkeuze voor het deurblad en het onderhoud van dat materiaal, is het ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop je de garagedeur opent en sluit. Anders kan het deurblad nog zo mooi ogen, maar ga je je irriteren aan de manier waarop je de deur dagelijks gebruikt.

 

Zo zijn er garagedeuren die tijdens het openen naar buiten toe open klappen, deuren die verticaal worden geopend, zijdelings open gaan en deuren die naar buiten toe openklappen. Een deur die verticaal wordt geopend (bijvoorbeeld sectionale garagedeuren: https://www.garagedeurspecialist.nl/sectionaal-garagedeur/), is met name geschikt voor garages die als parkeerplaats worden gebruikt. Garagedeuren die zijdelings openen zijn ideaal voor als je een gezin hebt waarbij iedereen dagelijks met de fiets snel de garage in en uit wilt kunnen gaan.

 

Kortom, bedenk hoe je de garage wilt gaan gebruiken en welke manier van het openen van de garagedeur daarbij het beste past. Op die manier heb je straks niet alleen een garagedeur met het materiaal dat bij jouw wensen aansluit, maar heb je in het dagelijks gebruik ook geen irritaties over de manier waarop de deur werkt.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *