Betonrot kun je bij verschillende specialisten laten repareren. Belangrijk is wel dat je het niet zelf gaat oplossen, Omdat het toch vaak ingewikkelder is dan het lijkt. Wanneer je in een flatgebouw woont die voorzien is van een  balkon dan kunnen er problemen ontstaan. Je zou scheuren in het beton kunnen zien ontstaan op het balkon. Dan is het verstandig om daar niet meer op te lopen. Zodra er door de betonrot scheuren in het beton ontstaan, dan kun je ervan uitgaan dat de sterkte van het balkon minder wordt. Dan moet je dat direct melden bij de VvE (Vereniging van Eigenaren). Wanneer je het gemeld hebt, zijn zij verantwoordelijk om daar snel werk van te maken. Er zal een specialist moeten langskomen om het geheel te bekijken. Hij zal na zijn inspectie beoordelen wat er gedaan moet worden om de veiligheid weer te kunnen waarborgen.

Het repareren van betonrot

Het is vaak een groot probleem. Zie je namelijk de scheuren in het beton op het balkon, dan zullen er zeker ook scheuren ontstaan in de betonplaten die binnen voor de vloeren zijn gebruikt. Is dat het geval, dan kunnen de kosten om de veiligheid van de hele flat te waarborgen in de vele tienduizenden euro’s lopen. Het betonrot repareren is noodzakelijk. Ook zullen de vloeren ondersteunt moeten worden met dragers en draagbalken. Dat kan niet zomaar even gedaan worden. Er zal een gespecialiseerd bedrijf  aan te pas moeten komen om alle noodzakelijke werkzaamheden te verrichten. Is de schade erg groot dan bestaat zelfs de mogelijk dat er een besluit wordt genomen om de flat af te breken en opnieuw te bouwen. Dat is soms goedkoper dan het repareren.

Een belangrijke oorzaak van betonrot
In de periode tussen 1950 en 1970 werden veel huizen gebouwd. Daar waren natuurlijk ook veel betonplaten voor nodig. Voor de snelheid van het produceren van de betonplaten was men afhankelijk van het drogen van het beton. Door er extra calciumchloride aan toe te voegen droogde het beton sneller. Men wist niet dat hierdoor problemen zouden ontstaan. Het calciumchloride tast de stalen staven aan die in het beton aanwezig zijn om alles te versterken. Door het roesten ontstond een expansieve reactie. Dat wil dus zeggen dat het metaal gaat uitzetten. Door het uitzetten ontstaan er scheuren in het beton. Doordat er scheuren in het beton ontstaan kan er nog gemakkelijker zuurstof en vocht bij het staal komen. Het roesten zal vervolgens in een versneld tempo doorzetten. Om dat te voorkomen moet er snel gehandeld worden. Het betonrot repareren zal snel en met zorg moeten plaatsvinden. 

Bron:https://vogel-bv.nl/

Je woning dat in de beruchte periode is gebouwd
Wanneer je in een woning woont die in de  periode van 1950-1970 is gebouwd, dan is de kans groot dat er ook betonplaten zijn gebruikt die versneld zijn gedroogd door het toevoegen van calciumchloride. Wanneer je je woning huurt, dan is de huurbaas verantwoordelijk dat de woning voor de veiligheid in orde wordt gemaakt. Ook hij weet dat de vloerplaten bij het constateren van scheuren  gevaar op kunnen leveren. Daarom zal hij, zodra hij hierover wordt geïnformeerd, actie ondernemen. Hij zal een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om de woning weer in een veilige staat terug te brengen. De kosten zal hij voor zijn rekening nemen. Is het een gekochte woning, dan moet je zelf actie ondernemen om het wonen weer veilig te maken. 

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *