In de afgelopen 10 jaar zijn huizen met zonnepanelen op het dak van bijzonder naar alledaags geworden. Het is een trend die wellicht het beste wordt geïllustreerd door de beslissing van bedrijven door heel Nederland om zonnepanelen te gaan verkopen. Duurzaamheid is een hot topic! De technologie is echter al tientallen jaren beschikbaar. NASA gebruikt bijvoorbeeld al sinds de jaren zestig satellieten op zonne-energie en al in de Tweede Wereldoorlog werden passieve zonneverwarmingssystemen (die zonne-energie in warmte omzetten in plaats van in elektriciteit) gebruikt in huizen. Sindsdien zijn de zonnepanelen veel beter ontwikkeld.

De voordelen van zonne-energie liggen voor de hand: energie van de zon is eindeloos; het levert schone energie zonder uitstoot van broeikasgassen; en het kan mensen geld besparen op hun elektrische rekeningen. Maar er zijn factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen of zonne-energie een goede keuze voor u zou zijn – en kosten zijn er slechts een van. In dit artikel bekijken we drie van de belangrijkste problemen die u moet aanpakken wanneer u overweegt te investeren in zonnepanelen.

1. Onderhoud

Je huis van stroom voorzien met behulp van zonne-energie vereist meer onderhoud dan het gebruik van de reguliere oude stroomvoorziening, maar niet veel. Soms is het handig om er een professioneel iemand bij te roepen, zoals een elektricien. Zonnepanelen hebben geen bewegende delen. Ze maken deel uit van een volledig stationair systeem. Dus als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, kan er niet veel misgaan. Het enige dat een huiseigenaar hoeft te doen is de panelen schoon houden. Het is echter een belangrijke taak – te veel stof en uitwerpselen van vogels op de panelen kunnen de hoeveelheid zonlicht die ze raakt verminderen. Stofophoping kan de hoeveelheid elektriciteit die door het systeem wordt geproduceerd met wel 7 procent verminderen. Dit soort onderhoud is echter niet iets dat één keer per week moet worden gedaan. U hoeft de panelen waarschijnlijk maar één tot vier keer per jaar af te spuiten. Je hoeft niet op het dak te komen. Een slang en een mondstuk vanaf de grond werkt prima. 

2. Omgeving

Waar uw woning zich bevindt, heeft een grote invloed op de efficiëntie van uw zonne-energie. Het is een voor de hand liggende zorg: als je elektriciteitsopwekking afhankelijk is van zonlicht, zullen dingen als torenhoge schaduwbomen en hoge, schaduwgieten gebouwen een probleem vormen. Dus om een huis op zonne-energie te bouwen, is het nodig om ervoor te zorgen dat er geen schaduwen op het paneelgebied van het dak zijn tijdens de zonnigste uren van de dag (meestal van 10.00 tot 22.00 uur), en bij voorkeur tijdens alle zonuren. Hoe meer uren de panelen aan de volle zon worden blootgesteld, des te efficiënter de stroomopwekking zal zijn.

3. Kosten

Vroeger zou een systeem met een vermogen van 7,5 kW voor iedereen behalve de rijken ondenkbaar zijn geweest. Vandaag zijn de prijzen aanzienlijk lager. Zonnepanelen kopen levert ook direct geld op. Vanaf dag één bespaart u up uw energierekening. Het rendement van zonnepanelen is een stuk hoger dan bij een spaarrekening. U verdient de investering van de panelen terug in ongeveer 8 jaar, terwijl de levensduur van een zonnepaneel ongeveer 25 jaar is. Tel uit uw winst!

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *